چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

در تحولات اخیر منطقه، راه­ها و آرمان­های تقریب خود به خود شکل گرفته است و گام­های بلندی در جهت پیمودن راه­های نارفته برداشته شده است؛ لذا امروز شاهد بهار تقریب هستیم به شرطی که این تقریب خود را به روز کند و متناسب با ادبیات تحولات اخیر، پای به میدان بگذارد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت­الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، صبح امروز، در نشست خبری تشکیل شورای تقریب حوزه به تشریح تقریب مطلوب پرداخت و اظهار داشت: برای تشریح تقریب مطلوب باید به دو عنصر، نوع مطلوب تقریب و سطح مطلوب آن اشاره کرد و به تبیین آن پرداخت.

وی با اشاره به نوع تقریب مطلوب، ابراز داشت: تقریب تنزلی، تاکتیکی و شفاف صادق، سه نوع از تقریب است که تقریب شفاف صادق بهترین گزینه تقریب مطلوب است؛ زیرا در تقریب تنزلی باید برای پیشبرد اهداف خود، از مبانی مذهب تنزل صورت بپذیرد و پاره­ای از اندیشه­ها و عقائد مذهب قربانی آن تقریب شود و به طور کلی چنین تقریبی نه مفید است و نه عملی و به طور خلاصه خدمتی به جهان اسلام نمی­کند و در طرف مقابل ضرری را نیز متوجه مذهب می­کند.

*تقریب تاکتیکی

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به تعریف تقریب تاکتیکی پرداخت و اذعان داشت: تقریب تاکتیکی تقریبی است که موضوعیتی ندارد و به عنوان یک اندیشه دینی و همیشگی مطرح نیست؛ بلکه کاربرد تاکتیکی از آن به عمل می­آید و به مثابه یک تاکتیک است و به تعبیری تقریب غیرصادق است.

این پژوهشگر حوزوی با بیان این­که دو نوع تقریب تنزلی و تاکتیکی، تقریبی منفی است، خاطرنشان کرد: تقریب شفاف صادق، تقریبی است که با داشتن قدرت مانور بسیار و درنوردیدن میدان­های فرارو، بر دل­ها بیشتر می­نشیند و طرفداران آن روزبه­روز اضافه می­شود و همچنین خالی از ابهام نیز می­باشد.

رئیس شورای تقریب حوزه، در ادامه به تشریح سطح مطلوب تقریب پرداخته و تصریح کرد: در این تقریب با دو سطح منفعل و فعال مواجه هستیم و سطح منفعل به فعالیت تقریبی گفته می­شود که صرفاً منتظر حادثه­ای باشد تا در رابطه با آن اظهار نظر کند؛ اما سطح فعال با ابداعات، ابتکارات و با در پیش­گرفتن راه­های مؤثر، به درون جامعه اسلامی نفوذ پیدا می­کند و به فعالیت می­پردازد.

*تقریب، بهترین ساختار برای ایجاد روابط حسنه میان شیعه و اهل­سنت

حجت­الاسلام والمسلمین مبلغی به موضوع تقریب و تحولات اخیر منطقه اشاره کرده و اظهار داشت: بهترین ساختار برای عقلائی­کردن مناسبات و پویایی­بخشیدن به روابط حسنه میان شیعه و سنی، تقریب است و کسانی که پای به این عرصه مناسبات گذاشته­اند، می­دانند هیچ ساختار و قالبی مشروع­تر، پاسخگوتر، فراگیرتر و هوشمندتر از تقریب مناسبات شیعه و اهل سنت وجود ندارد.

وی با اشاره به این­که در فضای تحولات اخیر و بیداری اسلامی، ضرورت تبلیغ چندبرابر شده است، ابراز داشت: در این تحولات، راه­ها و آرمان­های تقریب خود به خود شکل گرفته است و گام­های بلندی در جهت پیمودن راه­های نارفته برداشته شده است؛ لذا امروز شاهد بهار تقریب هستیم به شرطی که این تقریب خود را به روز کند و متناسب با ادبیات تحولات اخیر پای به میدان بگذارد.

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، در ادامه با اشاره به راه­کارها و پیشنهادها برای پویایی تقریب، اذعان داشت: ترکیبی­کردن دعوت به تقریب و طرفداری از آن، عبور از مرحله تأکید بر وجوه مشترکات بین شیعه و اهل­سنت و ورود به مرحله ایجاد نهادهای جهان اسلام بر اساس مشترکات، خودانتقادکردن تقریب، فعلیت­بخشیدن به ظرفیت­های حوزه علمیه و انسجام­بخشی به نیروهای تقریبی، توجه سیاست خارجی به تخصص­های تقریب و اطلاعات و معلومات نهاد تقریب، عبور از اکتفا به نسل گذشته جهان اسلام و تلاش برای نزدیک­شدن به نسل جدید، نهادینه کردن تقریب در جایگاه فراسیاست و فعالیت بیشتر تقریب در فرصت­هایی که برای جهان اسلام پیش می­آید، از راه­کارها و پیشنهادهایی است که برای پویایی و به روزشدن تقریب باید انجام بپذیرد و برخی از این راه­کارها در حال انجام می­باشد.

*ضرورت تشکیل شورای تقریب حوزه

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی به ضرورت تشکیل شورای تقریب حوزه پرداخت و خاطرنشان کرد: حوزه­های علمیه از ظرفیت بالایی برخوردار هستند و باید نقش فعال­تری در جهان اسلام داشته باشند و حوزه علمیه قم امروز در درون خود قابلیت­هایی را جمع کرده که در فضای بین­المللی سیاسی می­تواند حرکت بزرگی را انجام دهد و ما با تشکیل شورای تقریب حوزه به دنبال تحول در بخش تقریب حوزه هستیم و امروز این شورا زیرنظر پژوهشگاه مطالعات تقریبی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی انجام خواهد پذیرفت.

رئیس شورای تقریب حوزه با اشاره به اهداف و کارکردهای این شورا، تصریح کرد: بازتحلیل وضعیت جهان اسلام، پرداختن به نقاط مثبت و منفی و مناسبات حاکم میان جهان اسلام، کوشش برای ارتباط میان مجامع اسلامی، بازتدوین راه­بردهای تقریبی و اعلام موضع نسبت به مسائل مهم جهان اسلام، برخی از اهداف و کارکردهای شورای تقریب حوزه خواهد بود.

حجت­الاسلام والمسلمین مبلغی زمان راه­اندازی شورای تقریب حوزه را نزدیک به دو ماه قبل ذکر کرده و گفت: تا به امروز دو جلسه برگزار کردیم و به دنبال تکمیل اعضای شورا به 11 نفر هستیم.

*برگزاری نشست علمی بین­المللی فقه­الامه، در آینده­ای نزدیک

رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی در پایان یکی از برنامه­های آینده این پژوهشگاه را نشست علمی بین­المللی فقه­الامه عنوان کرد و اظهار داشت: نخستین نشست علمی بین­المللی فقه الامه در قم برگزار می­شود و قرار است این نشست به صورت دوره­ای و گردشی در کشورهای گوناگون برگزار شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha